Biancab » Specials » Droomhuizen voor vissen
Biancab: Informatie van A tot Z

Basisregels voor het ontwerp

Uw aquarium is niet alleen een woonomgeving voor uw vissen, het is een hoogst persoonlijk kunstwerk. Als u zich aan enkele basisregels houdt, voelen uw vissen zich erin thuis en verfraait het uw eigen woonruimte op unieke wijze, zoals alleen een aquarium dat kan.

Algemene overwegingen

Voor een goede inrichting van uw aquarium moet u rekening houden met een aantal punten. In eerste plaats dienen uw vissen zich in uw aquarium op hun gemak te voelen. Zorg ervoor dat er voldoende schaduw is, voldoende open zwemruimte en dat de vissen elkaar niet naar het leven staan. Ga altijd in de eerste plaats uit van de behoeften van de vissen. Bekijk de lege aquariumbak daarna als een leeg doek en bedenk wat u wilt gaan "schilderen". Het aquarium kan worden ingericht als een biosfeer - een nabootsing van de natuurlijke woonomgeving van uw vissen, met alle planten en materialen die in dat deel van de wereld voorkomen. U kunt zich echter ook laten inspireren door een natuurlijke omgeving die u kent of zelf verzonnen heeft, met een weloverwogen keuze van planten, stenen en kienhout. En wie zijn aquarium een trendy look wil geven, kan het traditionele landschap laten varen en alleen moderne materialen gebruiken, zoals glazen kiezels.

Blikvangers

Een centrale blikvanger is voor een succesvol ontwerp onontbeerlijk. U bereikt dit door een voorwerp op een zodanige manier in het aquarium te plaatsen dat het oog er als vanzelf naar toe getrokken wordt. Wanneer u een fraai gevormd stuk steen of kienhout hebt, plaatst dit dan eens naast het midden in de bak en plant er dan enkele bleke planten achter, zodat het naar voren springt. U kunt ook een groot stuk steen vlak tegen de achterwand leggen en dan lage planten of kleinere stenen op de voorgrond plaatsen om meer diepte te creëren. Op deze manier ontstaat in uw aquarium een plek waar uw oog naartoe wordt getrokken. Daaromheen kunt u dan nog allerlei kleine voorwerpen plaatsen. Hanteer bij het ontwerpen van uw aquarium de volgende vuistregel; "minder is meer"- hoe minder voorwerpen u in uw bak plaatst, hoe fraaier hij eruit ziet. Een aquarium waarin te veel dingen staan maakt al snel een overvolle indruk.

Stenen zijn een mooie blikvanger. Gespikkelde rotsen lijken ruiger dan stenen met een glad oppervlak

Natuurlijke leefomgeving

Een aquarium dat is ontworpen om de natuurlijke leefomgeving van de vissen na te bootsen is een biosfeer-aquarium. Dergelijke aquariums combineren vissen, planten, stenen, hout en andere materialen uit een bepaald geografisch gebied om het aquarium zo natuurlijk mogelijk in te richten. Biosfeer-aquariums zijn een ideale manier om uw favoriete plekje op de wereld in uw vertrouwde omgeving na te bootsen. Het voordeel van dergelijke aquariums is dat vissen uit dezelfde regio vaak dezelfde eisen en behoeften hebben en goed bij elkaar gehouden kunnen worden.

Op de natuur geïnspireerd

Aquariums waarin natuurlijke materialen op een traditionele manier worden gecombineerdzijn populair bij menig aquariaan. Bij het ontwerpen van een dergelijk aquarium heeft u meer vrijheid dan bij het ontwerpen van een biosfeer-aquarium, omdat u materialen zoals fossielen of kristallen kunt gebruiken, terwijl u toch steeds een link met de natuurlijke wereld blijft houden. Ontwerpen waarin natuurlijke elementen de boventoon voeren, scheppen een vredige en rustgevende omgeving, die een lust voor het oog zijn. Het is echter van vitaal belang dat u vissen kiest die vreedzaam naast elkaar kunnen leven en dezelfde waterwaarden vereisen.

Maleis Riviertje

Dit vredige en natuurlijke aquarium, dat alle charme van Zuidoost-Azië uitstraalt, heeft veel weg van een rustig kabbelend riviertje in Maleisië.

Aquarium inrichten als een Thais strand

Dit weelderige aquarium roept herinneringen op aan de kust van een onbewoond eiland. Het ademt de exotische sfeer van Zuidoost-Azië en biedt een glimp van warme tropische wateren.

Oost-Afrikaans rotsmeer

Een eenvoudig maar doeltreffend, biosferisch aquarium, dat gemakkelijk is in het onderhoud en rijk is aan schuilplaatsen vanwaaruit uw vissen kunnen toekijken hoe u ze gadeslaat.

In het stroomgebied van de Amazone

Dit aquarium straalt een vreedzame en ontspannen atmosfeer uit. Het is gebaseerd op een Zuid-Amerikaans thema en oogt als de bodem van een hleder zoetwatermeer in het stroomgebied van de Amazone.

Aquarium inrichten: Midden-Amerikaanse kuststroom

Dit eenvoudige en levendige aquarium vol grind en kiezels is een nabootsing van de natuurlijke leefomgeving van enkele van onze meest populaire aquariumvissen.

Paradijs van weelderig groen

Dit groene paradijs is een lust voor het oog. Het lijkt misschien moeilijk om dit aquarium in elkaar te zetten, maar u kunt het heel eenvoudig zelf maken. Uw vissen voelen zich in de beschutting van d…

Aquarium inrichten: Veilige vluchthaven

Een vredig en sereen aquarium, ingericht volgens traditionele principes. Een eenvoudig ontwerp, waarin fel gekleurde tetra's schitteren in een natuurlijke woonomgeving. U kunt zich heerlijk ontspannen…
Gepubliceerd door Biancab op 03-06-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!